Alla inlägg under september 2007

Av H - 15 september 2007 00:03

tanken var att det ikväll skulle vara lassange. så blev det inte. jag sara och hannah gjorde en sallad med lax och en massa annat.


tittade sedan på Eriks film, sju år i tibet. lite besviken måste jag säga, carro, inte alls vad jag väntade mig. hannah kunde inte sitta stilla för att hon var övertrött så hon stirrade rundir mest. sedan efter det blev det kak och vin drick i "hilton", eller gamla skolan.


soft..


nu skall jag sova. skall vara guide till cycketgänget imon.


min halsduk luktar gott..  

Av H - 13 september 2007 22:16

nu har jag gjort min första inlämningsuppgift för denna kursen. inlämnat är nu ett referat med tillhörande analys. helheten tycker jag inte belev jättebra men jag hoppas att den skall bli mra ändå.


för att gratulera mig själv till denna börda som har släppt från mina axlar så skulle jag vilja unna mig ett glas vitt vin eller en kall cider... men icke kan detta bli av för att inget av detta slag finns i min ägo... inde kul alls.


min förkylning verkar att ha gett med sig. skönt!


idag har det varit en mycket intressant dag i skolan. vi hade beök av en kvinna som heter Lotta Granbom. hon är socialantropolog och hon har i huvudsak gjort fältstdier om Urak Lawoi. denna grupp människor är en slags havsnomader som lever på Thailands öar. till nästa delkurs skall vi läsa henner D-uppsats om dem men idag var hon mer och pratade om dem generellt. denna grupp har hon träffat periodvis mellan 2002 och fram till idag. deras problem har varit att turisterna har hittat till Thailand och att de då har trängts bort från sina stränder. stränderna är centrala i deras kultur för att det är där som de begraver sina döda och har sina cermonier.  deras största problem är att fiskten som de har levt av har tagits ifrån dem. det andra är att den Thailändska staten har skapat naturreservat för att få kontroll på naturen i turistområden. i dessa får sedan Urak Lawoi bo men när familjen växer får de inte rätt till att bygga större hus. det tredje poblemet är att en stor del av dessa människor hamnar i missbruk.


det som tog mig mest när Lotta var på besök var när hon berättade om hur tsunamin hade förandrat deras villkor. det som var positivt var att denna folkgrupp hade fått uppmärksamhet, vilket de inte hade haft tidgare. efter det att tsunamin hade ägt rum blev Thailand bombadetat med hjälporganisationer. dessa organisationer gav bla. båtar. dessa båtar var dock inte utrustade med motorer vilket gjorde att de inte kunde användas. då dök organisationen upp och sa att om de bad till Gud tillräckligt mycket så skulle de få en båtmotor. bönen gav inte något men motorn kom givetvis senare från samma organisation. för att Urak Lawio då skulle visa sin tacksamhet så väljer de att övergå till kristendomen, och då givetvis av helt fel skäl. denna historia fick mig att hata missionsarbete. kan ni fatta att detta har skett under 2000- talet. det är nog de som upprör mest. att missionsarbetet inte är genuint utan med en egen vinning i bakhuvudet.


godnatt  

Av H - 12 september 2007 17:48

idag vaknade jag och var allt annat än utvilad. somnade till prat i köket efter två för att jag var så himla täpt i näsan. jobbigt. var definitivt inte i form för att åka till Malmö. efter lite sömn och så blev det dock bättre och vi åkte iväg lite efter elva.


väl på plats åt vi och sedan paratade killen som jobbade där lite. han var kul, men lite väl "kompis". vi gjorde Zenit-City. den var intressant trotts att jag har gjort den tidigare. i butiken fyndade jag en mysig siden halsduk (typ)  som var tillverkad i Indien för 159 kr. fynd med tanke på att den var rättvisememärkt. sedan drog vi hem efter några timmar. skall strax plugga inför uppgiftn som skall lämnas in på fredag.


för alla er som är negativa och inte tror att världen kan förändras kan jag bara säga att milleniemålen går framåt!  

Av H - 11 september 2007 21:25

snart ställs målet mot sängen. tror jag skall ta en dusch innan jag lägger mig.


idag var jag uppe tidigt trotts att skolan började sent. tvättade två maskiner innan skolan började. imponerad över min effektivitet under förmiddagen. kl. 10.30 startade skolan och idag var det dax för en annan universitets man att föreläsa. han pratade om vilden som ond och god och hur detta påverkade vår bild att klassificera och dela in människor som vi möter. detta temat kan jag tycka är intressant men samtidigt ser jag komplexiteten som finns där bakom alla universiella lösningar. sen tror jag att fördommar är något som vi alla har men att vissa har lättare att vara självkritiska mot sina egna trosföreställningar.


detta prat om goda och onda vildar varade fram till kl. 15.00 och då var min hjärna helt utmattad. fikade lite, pluggade. sedan var jag och inhandlade den första boken i Expressens klassikerserie som startar idag. utbudet verkar bra och jag tror att detta kommer att uppmana till folkbildning och att öka läsandet. ett bra intiativ från Expressen - egentligen gillar jag inte kvällspressen.


efter en runda på ICA lagade jag mat. kl 18.00 hade föreningen TWIGA info om deras verksamhet. intressant. tror att jag skall anmäla mig när min ekonomi inte är lika trängd som nu.. då jag inte är bidragsberoende.


19.00 startade en film om könsstympning. den var bättre än väntat men den var för lång. jag trodde att jag skulle bli galen.


detta var min dag!  

Av H - 10 september 2007 17:03

mitt ont i halsen börjar att ge med sig. tack för det.


denna veckan verkar bli lite maffig. en massa studiebeök och gästföreläsningar. intressant men mer än vad min hjärna är van vid.


har idag haft drog prat med rektorn. känns lite som att vara 12 och få info om att inte dricka. vet inte vad jag skall säga. tycker att dricka kan vara lugnt om det är under sociala förhållanden men inte om det står en vodka i kylen som det halsas från i tid och otid. måste plugga nu!  

Av H - 9 september 2007 12:35

att bo på internat medför att bakterer sprids lätt. så just nu har jag ganska ont i halsen och jag anar en kommande förkylning. inte kul, men övergående.


veckan har varit bra. skolan har börjat komma igång på riktigt. tema arbetet förberedas. majoriteten av klassen börjar bli stressade över vart fältarbetet skall skrivas. jag kan ana en delning mellan de som vill till söderhavet och de som vill till afrika. personligen är jag övertygad om att jag skall till en ö, afrika lockar inte. anledningen till detta val är många. för det första är det lättare att komma till afrika på egenhand. att träffa ett stamfolk i söderhavet är svårare utan kontakter. för det andra tycker jag att det är intressant att se vad om hänt där två kulturer har mötts och studera hur/om det fungerar att dela på land och kultur. även på detta område är afrika inte bra för att det är svårt att se denna hybrid av afrikanskt och västerlänskt.  


ida, på den ekologiska odlingen pratar vi inte om kryddor eller örter utan snarare om närande och tärande växter (kålväxter, potatis, bönor, linser mfl.) som skall sättas ner i jorden och inte i kruka. sedan tror jag att det enda som eventuellt skulle kunna hjälpa hade varit typ tvesjärtar men de tror jag inte att du vill ha i lägenheten.  

Av H - 6 september 2007 19:02

nu är det några timmar sedan den Ekologiska Odlingen slutade. vi pratade om att anlägga ordlingsplats och hur man skall göra det utan att använda bekämpningsmedel. sedan var vi ute och tittade lite på den jordplätt som skolan använder till odling.


maria kommer tilbaka idag med tillhörande kompis. det kommer nog att bli trevligt.



Av H - 6 september 2007 14:16

jag kommer innom 0 minuter att påbörja min förta lektion i ämnet Ekologisk Odling. jag hoppas att det skall bli kul och lärorikt.


på denns skola känns det som att det är en självklarhet att välja ekologisk mat. och vin skall vi inte prata om, på alla fester är det de enda som finns. 

Ovido - Quiz & Flashcards