Alla inlägg den 13 september 2007

Av H - 13 september 2007 22:16

nu har jag gjort min första inlämningsuppgift för denna kursen. inlämnat är nu ett referat med tillhörande analys. helheten tycker jag inte belev jättebra men jag hoppas att den skall bli mra ändå.


för att gratulera mig själv till denna börda som har släppt från mina axlar så skulle jag vilja unna mig ett glas vitt vin eller en kall cider... men icke kan detta bli av för att inget av detta slag finns i min ägo... inde kul alls.


min förkylning verkar att ha gett med sig. skönt!


idag har det varit en mycket intressant dag i skolan. vi hade beök av en kvinna som heter Lotta Granbom. hon är socialantropolog och hon har i huvudsak gjort fältstdier om Urak Lawoi. denna grupp människor är en slags havsnomader som lever på Thailands öar. till nästa delkurs skall vi läsa henner D-uppsats om dem men idag var hon mer och pratade om dem generellt. denna grupp har hon träffat periodvis mellan 2002 och fram till idag. deras problem har varit att turisterna har hittat till Thailand och att de då har trängts bort från sina stränder. stränderna är centrala i deras kultur för att det är där som de begraver sina döda och har sina cermonier.  deras största problem är att fiskten som de har levt av har tagits ifrån dem. det andra är att den Thailändska staten har skapat naturreservat för att få kontroll på naturen i turistområden. i dessa får sedan Urak Lawoi bo men när familjen växer får de inte rätt till att bygga större hus. det tredje poblemet är att en stor del av dessa människor hamnar i missbruk.


det som tog mig mest när Lotta var på besök var när hon berättade om hur tsunamin hade förandrat deras villkor. det som var positivt var att denna folkgrupp hade fått uppmärksamhet, vilket de inte hade haft tidgare. efter det att tsunamin hade ägt rum blev Thailand bombadetat med hjälporganisationer. dessa organisationer gav bla. båtar. dessa båtar var dock inte utrustade med motorer vilket gjorde att de inte kunde användas. då dök organisationen upp och sa att om de bad till Gud tillräckligt mycket så skulle de få en båtmotor. bönen gav inte något men motorn kom givetvis senare från samma organisation. för att Urak Lawio då skulle visa sin tacksamhet så väljer de att övergå till kristendomen, och då givetvis av helt fel skäl. denna historia fick mig att hata missionsarbete. kan ni fatta att detta har skett under 2000- talet. det är nog de som upprör mest. att missionsarbetet inte är genuint utan med en egen vinning i bakhuvudet.


godnatt  

Ovido - Quiz & Flashcards